Heaven and Hell

A márkáról / Hírek / Heaven and Hell
A "Heaven and Hell" a Black Sabbath brit metálzenekar egyik dalának címe és ennek a videónak is ez a címe. Azért választottam, mert egy olyan helyzetben vagyok, amit én "menny és pokol" helyzetnek neveznék.

Text: Viktor Novák 

Egyrészt az életemet "Mennyországként" tudnám jellemezni. Az elmúlt néhány évben az otthonom a kálnicai Bikepark volt, ahol az év hét hónapját töltöm, és ahol pályaépítőként dolgozom, egy nagyszerű csapattal körülvéve és a lehetőséggel, hogy a legjobb pályákat és ugratókat építsem meg, amelyek páratlanok Közép-Európában. A maradék öt hónapban pedig a lakóautómmal utazok, és ott bringázok vagy síelek, ahol csak akarok.

Tökéletes életstílusnak tűnik, amiről 10 éves korom óta álmodoztam, amikor először láttam a Roam című kerékpáros filmet. Minden eszközzel és lehetőséggel rendelkezünk ahhoz, hogy a kerékpározásban előre lépjünk. De jelenleg ez nem így van. És ezzel elérkeztünk a "pokol" fázisához. 

 

 

A Flat Out Days 2022 nevű eseményen történt, amely a Fest Series rendezvények sorába illeszkedik. Több óriási, 20 méteres vagy még annál is nagyobb ugrató a világ minden tájáról meghívott versenyzők számára, egy rendezvényen, ami egy hétig tart. Ez már a harmadik alkalom, hogy részt vettem rajta. Hatalmas tiszteletem volt (és van) az ilyen ugratók iránt. Másrészt tudtam, hogy a tapasztalatomnak köszönhetően könnyen megbirkózok velük, és egész héten élveztem az ugrásokat. Az egyik utolsó ugróedzés végén, valószínűleg a fáradtság és a túlzott lelkesedés kombinációja miatt, rosszul ítéltem meg az elugrást az egyik 23 méteres ugratón. Átdobott a kormányon, és a fejemre és a vállamra kapott hatalmas ütéssel végződött. Minden rendben tűnt, nem tört el semmi, csak az egész testem fájt. De azt ahogy a baleset összezavarta a pszichémet, arról a legrosszabb rémálmaimban sem álmodtam.

 

 

Kiborultam, amikor fejjel előre repültem azon az ugratón. És egy év után sem hagyott nyugodni. Ez teljesen megakadályozta, hogy bármit is fejlődjek, nincs kedvem új nagy ugrásokat vagy új trükköket kipróbálni. Még mindig nagyon félek attól, hogy újra leesek. Annak ellenére, hogy állandóan a bringán ülök és magabiztos vagyok. Nagyon rosszul érzem magam, mert nem úgy tekerek, mint eddig. Úgy, ahogyan szeretnék. És a dolgok még rosszabbra fordultak a "Dusty days" rendezvényünk alatt, ahol felépítettünk egy új freeride pályát, és meghívtuk az összes barátunkat és kedvenc bringásunkat, hogy kipróbálják. Teljesen el voltam keseredve, amikor láttam, hogy mindenki élvezettel tekeri ki az ugratókat, amiket én és a többiek építettünk az elmúlt hónapokban, én pedig nem tudtam velük menni, mert egyszerűen féltem.

 

 

Mindezek után rájöttem, hogy a stresszelésnek és a kikényszerített bringázásnak semmi értelme számomra. Úgy gondoltam, hogy a nyarat valahol a hegyekben kell töltenem, és valami mással kell lefoglalnom magam. Átgondoltam hova mehetnék, és a lehetséges helyek közül egy nagyszerű osztrák hegyi várost választottam - Innsbruckot. Már ismertem a téli arcát és síeltem is a környéken, de még sosem jártam itt kerékpárral. Elkezdtem keresgélni a helyeket hová mehetnék, és kiderült, hogy létrejött a meglehetősen új és szép Bikepark Innsbruck. És az egyik szlovákiai barátom ott dolgozik pályaépítőként.

A döntés megszületett, felpakoltam a kocsit, és elindultam nyugatra. Néhány nap után beleszerettem a helybe és az emberekbe. A flowtrailek, az ugrások és a nagyszerű, természetes pályák, a mohás erdők és az alpesi hegyvidéki táj csodálatos háttere igazán varázslatossá teszik a helyet. Találkoztam Tommal, Richie-vel és Pablóval, az építőcsapat többi tagjával. Remekül éreztük magunkat a bringázás közben, végre elfelejtettem az összes engem zavaró problémát, és csak élveztem az életet a tiszta hegyen.

Szokás szerint a "Bikes on film"-s jó barátaim megkérdezték, hogy vagyok és hol vagyok. Elmondtam nekik, hogy hol vagyok, és hogy milyen jól érzem itt magam. Nem haboztak, bepakolták a fényképezőgépeiket és Prágából a hegyekkel körülvett Innsbruckba hajtottak. Egy hetet töltöttünk el, tele nagyszerű bringázással, fürdőzéssel a tavakban és kora reggeli vagy késő délutáni kerékpáros filmezéssel. A végén összeállítottuk ezt a "Menny és pokol" című rövid videót, amely a partnereim - a Maloja Clothing és a Cannondale Bikes - támogatásával készült.

 

Hosszú ideig nem akartam erről az egészről beszélni, mert mindig úgy gondoltam, hogy a félelem tabu a kerékpáros közösségben. De amint elmondtam a barátaimnak, nagyon megkönnyebbültem. Ezért is van itt ez a cikk, mert biztos vagyok benne, hogy vannak még olyanok, akiknek hasonló problémájuk van. Ne féljetek beszélni róla. Végül is mindannyian egy nagy bringás család vagyunk, akik támogatjuk egymást.

Még mindig gondot okoz a folytatás, de azt hiszem és abban bízom, hogy visszatért az energia és a vágy, hogy továbblépjek és újra nagyokat ugorjak! 

Cannondale - Logo
[X]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Cannondale legfrissebb híreit és promócióit tartalmazó hírlevélre.