Elektromos kerékpár GyIK

A márkáról / Elektromos kerékpár GyIK

Elektromos kerékpár GyIK

Hogyan kell az elektromos kerékpárt használni?
Ez igazán egyszerű! Felpattansz, megnyomod a kormányon (vagy a vázon) elhelyezett gombot a kerékpár bekapcsolásához, és már bringázhatsz is. Az elektromos motor egyszerűen a hátsó kerékre továbbítja a pedálerőt. Ha úgy érzed, hogy több támogatást vagy nagyobb teljesítményt szeretnél, akkor egy másik gomb megnyomásával kiválaszthatod az e-bike-n a számodra megfelelő teljesítményszintet. Meredek emelkedőn haladsz felfelé, és gyorsabban szeretnél haladni? Akkor egyszerűen válassz magasabb teljesítményszintet. Az egész nagyon egyszerű és egyértelmű.

Hogyan működik egy elektromos kerékpár? Hol van a motor és az akkumulátor?
Az elektromos kerékpár, más néven e-bike, ugyanúgy használható, mint egy hagyományos kerékpár, de kerékagymotorral vagy középmotorral, egy speciális lítium-ion akkumulátorral és egy csatlakoztatott kijelzővel van felszerelve, amely olyan információkkal segít, mint a sebesség, a hatótávolság és a teljesítményszint. És az akkumulátor? Az akkumulátor általában a vázba van beépítve (az alsócsőbe), így nem is látszik.

Milyen távolságot tehetek meg egy elektromos kerékpárral?
Erre a kérdésre a választ számos tényező befolyásolja. Az e-bike akkumulátorának teljes feltöltésével az e-bike hatótávolsága - vagyis az, hogy milyen messzire tudsz újtatöltés nélkül tekerni - 35-160 km, vagy még több, között változik. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb teljesítményre állítod a rásegítést, a motor annál több energiát használ fel, és ez befolyásolja, hogy milyen messzire tudsz elmenni a kerékpározás során.

Az e-bike hatótávolságát befolyásolja a terep meredeksége, az útfelület, a kerékpáros és a szállított felszerelés súlya, a szélviszonyok és még sok egyéb tényező. Úgy gondolj erre, mint az autóban a kilométer/liter fogyasztási érték, és arra, hogy gazdaságos kerékpározással a lehető legtöbbet tudod kihozni a hatótávolságából. A tipp az, hogy optimalizáld a teljesítményszintet és azt, ahogyan tekersz (váltó használata a motor teljesítményének növelése helyett), miközben szemmel tartod az akkumulátorban maradt hatótávolságot, amelyet jellemzően a kerékpár kijelzője mutat.

Mennyi ideig tart egy elektromos kerékpár akkumulátorának feltöltése?
Ez függ az akkumulátor méretétől, kapacitásától és a töltő típusától. Minden egyes e-bike-hoz mellékelnek egy útmutatót vagy műszaki kézikönyvet, amely megadja a kerékpár rendszerének sajátosságait. Például egy nagyobb kapacitású, 625Wh kapacitású akkumulátor 50%-os feltöltéséhez körülbelül két óra, teljes feltöltéséhez pedig öt óra szükséges egy hagyományos töltővel. Gyorstöltővel az akkumulátor 50%-os feltöltésének idejét alig több mint egy órára csökkentheted, a teljes feltöltés pedig körülbelül három óra alatt történhet meg.

Mennyi az elektromos kerékpár akkumulátorok üzemideje?
Ezek tartósak. Általában egy e-bike akkumulátora több mint 500 töltési ciklust bír ki - ez azt jelenti, hogy körülbelül 500-szor lehet feltölteni és teljesen lemeríteni. Az elektromos kerékpár akkumulátora hasonló a telefonok akkumulátorához. Ez ugyanúgy lítium akkumulátor, csak nagyobb. A Li-ion akkumulátorok nem rendelkeznek úgynevezett "memória" hatással, így nem kell teljesen feltölteni az akkumulátort, vagy teljesen lemeríteni, mielőtt a következő útra újra töltenéd.

Hogyan ellenőrizhetem az elektromos kerékpárom hatótávolságát?
A hatótávolság - az e-bike által megtehető távolság - egyértelműen megjelenik a kormányon elhelyezett digitális kijelzőn, vagy akár az okostelefonodon.

Hogyan tölthetem fel az elektromos kerékpáromat?
Ez nagyon egyszerű. Csak csatlakoztasd az elektromos kerékpár akkumulátorát a kerékpárhoz mellékelt töltőegységgel, és a töltő csatlakozóját dugd be egy normál háztartási aljzatba vagy konnektorba. Az akkumulátort közvetlenül a kerékpárban, vagy akár kivéve azt, külön is feltöltheted, otthon vagy az irodában.

A pedálozás tölti az akkumulátort?
Nem - az akkumulátor feltöltéséhez csatlakoztatni kell a töltőegységet és azzal kell tölteni egy hagyományos konnektoron vagy aljzaton keresztül, ugyanúgy, ahogyan a telefonodat vagy a laptopodat töltenéd.

Még mindig tekernem kell az elektromos kerékpár pedálját?
Igen - a motor növeli a teljesítményt, de csak akkor, ha ténylegesen tekersz a kerékpárral. Akkor is kerékpározhatsz az e-bike-kal, ha nem akarod aktiválni az elektromos rásegítést, és szabadon gurulhatsz pedálozás nélkül is, mint egy hagyományos kerékpárral. Az élmény és a kerékpározás ugyanolyan, mint egy hagyományos kerékpár esetében – szükség esetén extra erővel. 

Használhatom az elektromos kerékpár töltőmet más eszközök töltésére?
Nem - minden Cannondale elektromos kerékpárt külön töltővel szállítunk, amely egy speciális, kizárólag e-bike-hoz készült kábellel és csatlakozóval rendelkezik, ami nem használható más elektromos eszközökhöz.

Elfáradhatok egy elektromos kerékpáron?
Igen, megteheted – a kerékpározás egy e-bike-n mindig nagyszerű testmozgás. Attól függően, hogy mennyi testedzést szeretnél végezni, és milyen teljesítményt szeretnél a motor által nyújtott támogatással - egyszerűen egy gomb megnyomásával választhatsz a rásegítés szintjei között. Ne feledd, hogy mindig pedáloznod kell, és ez mindig nagyszerű edzést jelent.

Az elektromos kerékpárok meredek dombokra is fel tudnak menni?
Abszolút! Az e-bike-kal messzebbre juthatsz, felkapaszkodhatsz a dombokra, és olyan célpontokat érhetsz el, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy elérhetők.

Le tudom zárni az akkumulátort?
Az akkumulátort - amely a kerékpár értékes része - minden Cannondale e-bike-n, a biztonság érdekében, a vázhoz rögzítik. Az akkumulátor eltávolításához az elektromos kerékpárhoz mellékelt kulcsot kell használnod.

Lehet-e elektromos kerékpárral esőben közlekedni?
Igen - az e-bike-ok minden elektromos alkatrészét úgy tervezték meg és gyártották, hogy vízálló legyen. Az e-bike-ot gond nélkül lemoshatod (azonban nem javasoljuk a magasnyomású vagy elektromos mosó használatát), ami azt jelenti, hogy minden évszakban élvezheted a kerékpározást.

Mi a teendőm télen?
Télen ajánlott az akkumulátort kivenni az e-bike-ból, és hűvös, száraz helyen tárolni - a Li-ion akkumulátorok nem szeretik, ha hidegben és nedvesen hagyják őket. Ha lehetséges, amikor nem használod az e-bike-ot, tárold azt zárt térben vagy fedett helyen. Az akkumulátor hosszú élettartamának érdekében próbáld meg tárolás közben 70% körüli töltöttségi szinten tartani.

Ha az elektromos kerékpáromat ingázásra használom, mennyi CO2-kibocsátást takarítok meg?
Sok Cannondale elektromos kerékpáron van egy kerékérzékelő, amely automatikusan rögzíti a kerékpározás adatait. Egyszerűen töltsd le a Cannondale alkalmazást, párosítsd a kerékpárodhoz, és láthatod, hogy te és a Cannondale közösség hogyan javítjátok ökológiai lábnyomotokat, minden alkalommal, amikor mellőzöd az autót és kerékpárra ülsz.
Konkrétan, az elektromos kerékpár kilométerenként legfeljebb 3-5 gramm CO2-nek megfelelő mennyiséget bocsát ki legnagyobb rásegítés üzemmódban (a töltéshez használt áram előállításának módja miatt). Ha autóval ugyanazt az útvonalat járnád be, a CO2-kibocsátásod meghaladná a 120 gramm/km-t. Mentsd meg apránként a bolygót, és közben legyél fitt!!

A CANNONDALE ALKALMAZÁS MEGTEKINTÉSE

Mire kell figyelnem elektromos kerékpárt vásárlásakor? És hogyan dönthetem el, hogy melyik elektromos kerékpár a legmegfelelőbb számomra?
A megfelelő kerékpármárka kiválasztása mindenekelőtt a termék megbízhatóságát, a legjobb minőséget és a biztonságot jelenti. Ezután meg kell fontolnod, hogyan és hol szeretnéd használni az elektromos kerékpárt - milyen terepen, milyen hosszú ideig szeretnél tekerni, és hová szeretnél menni. Azt is javasoljuk, hogy látogass el kedvenc kerékpárboltodba, hogy tisztában légy a lehetőségekkel, beszélj valakivel, aki segíthet a méretezésben és a megfelelő kerékpár kiválasztásában. Elektromos kerékpárok széles választékát kínáljuk az igényeidnek megfelelően - mindenki számára van egy e-bike-k.

NÉZD AZ ÖSSZES ELEKTROMOS KERÉKPÁRUNKAT

Milyen típusú motorok vannak az elektromos kerékpárokban?
Kétféle motor létezik, a kerékpárban való elhelyezkedésük szerint: egy e-kerékpár vagy kerékagymotorral, vagy középmotorral van felszerelve.

A kerékagymotor a hátsó kerékben található, és széles körben ajánlott városi használatra, alkalmi kerékpározásra és ingázásra. A kerékagymotor kiváló választás országúti kerékpározáshoz is.

Az e-bike középmotorja a vázra van szerelve a hajtókar/pedálok környékén - ez a rendszer általában nagyobb teljesítményű, és tökéletes hegyvidéken vagy terepre és hosszabb útvonalakra.

NÉZD AZ ÖSSZES ELEKTROMOS KERÉKPÁRUNKAT

Hol használhatom az elektromos kerékpáromat?
Elektromos kerékpárral bárhol lehet közlekedni, ahol a normál kerékpárokkal általában megengedik: erdőkben, hegyekben, kerékpárutakon, utakon, országutakon és mellékutakon. A Speed Pedelec és a 3. osztályú elektromos kerékpárok segédmotoroskerékpároknak minősülnek, ezért az utakon való használatukhoz különböző szabályzatok betartására lehet szükség. Az Ön országában a közúti törvényektől vagy előírásoktól függően eltérő korlátozások lehetnek érvényben, ezért javasoljuk, hogy tájékozódjon ezekről. Ha terepen közlekedik, érdemes előre ellenőrizni a helyi parkfelügyeletnél vagy a hegyi vadőröknél, hogy szabad-e e-bike-kal közlekedni a nyílt parkokban vagy hegyekben.

Szükségem van-e jogosítványra az elektromos kerékpár vezetéséhez?
Összességében nem. Az egyes országoknak azonban eltérő szabályaik vannak az e-bike-okra vonatkozóan. Például Európában megkülönböztetnek pedelecet és speed pedelecet, ami az USA-ban az 1-es és 3-as osztálynak felel meg. A pedelec és az 1. osztályú elektromos kerékpárok beépített sebességkorlátozója 25 km/h vagy 20mph, ami felett a rásegítés automatikusan leáll - természetesen továbbra is tekerhetsz a kerékpárral, önerőből olyan gyorsan tekerhetsz, amilyen gyorsan csak akarsz. Ha a sebességed visszaesik a sebességhatár alá, a motor újra beindul, amikor tekersz. Ugyanez vonatkozik a Speed Pedelec és a Class 3 elektromos kerékpárokra is, amelyeknél a sebességhatár 45 km/h (28mph). Bizonyos országokban ez már segédmotoroskerékpárnak minősül, jogosítványt igényel, és kötelező a fejvédő használata stb. Javasoljuk, hogy tájékozódj a saját országod e-bike-okra vonatkozó közlekedési szabályairól.

Mi az az S-Pedelec?
Európában egyes e-bike-on S-Pedelec jelölést található. Az európai szabályozás szerint a hagyományos e-bike legfeljebb 25 km/h sebességig ad rásegítést, míg az S-Pedelec (vagy Speed Pedelec) e-bike a mopedekkel azonos besorolás alá tartozik, és akár 45 km/h sebességig ad rásegítést. A segédmotoros kerékpár besorolás miatt az S-Pedelec kerékpárokhoz vezetői engedély és rendszámtábla szükséges, és használatuk során a motorosoknak jóváhagyott sisakot kell viselni. Az előírások országonként eltérőek lehetnek, ezért mindenképpen ellenőrizd, hogy milyen előírások vannak érvényben a használat helyén.

Mit jelent a Wh betű az akkumulátor specifikációjában? Jobb egy nagyobb szám előtte?
A Wh a wattóra rövidítése, és azt határozza meg, hogy mennyi energiát tárol az akkumulátor egyetlen teljes töltés alatt. Minél nagyobb a Wh-szám, annál több energia tárolható az akkumulátorban. Tehát minél nagyobb a Wh-szám, annál nagyobb a potenciális hatótávolság, és annál hosszabb ideig használhatod az e-bike-ot egy feltöltéssel.

Mit jelent az Nm és a W a motor leírásában?
A motor műszaki adataiban a NewtonMétert (Nm) és a Wattot (W) adják meg. Mindkét szám azt jelzi, hogy mennyi segítség vagy teljesítmény áll rendelkezésre a gyorsabb haladáshoz vagy egy meredek emelkedő megmászásához. A watt szintet az előírások 250 W folyamatos teljesítményre korlátozzák. A newtonmétert csak a fizika korlátozza, ez az érték a nyomatékot jelzi. A nyomaték a hátsó kerék elfordításához biztosított erő. Minél nagyobb a nyomaték, annál jobban gyorsul a kerékpár, vagy annál gyorsabban tud felkapaszkodni egy meredek emelkedőn – úgy gondolj rá, mint egy "megcsavaró" vagy fordítóerőre.

Hol vásárolhatok Cannondale elektromos kerékpárt?
Kerékpárboltok és hivatalos kiskereskedők globális hálózata segít Neked új e-bike vásárlásában - ők segíthetnek kiválasztani a megfelelő kerékpárt, a megfelelő méretben, a megfelelő áron. Keresd meg a legközelebbi Cannondale kerékpár márkaboltot az alábbi linkre kattintva!

HELYI KERÉKPÁRBOLT KERESÉSE

 

 

Cannondale - Logo
[X]

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel a Cannondale legfrissebb híreit és promócióit tartalmazó hírlevélre.